Karmel

Karmel należy do grupy barwników o barwie brązowej. Powstają one w wyniku karmelizacji cukrów, czyli czynności polegającej na ogrzewaniu ich powyżej ich temperatury topnienia. Charakterystyczne ciemne zabarwienie karmelu pochodzi od związków huminowych.



Karmel na polskim rynku możemy spotkać pod kilkoma nazwami, które de facto oznaczają ten sam produkt:
  • Karmel E-150c;
  • Karmel E150c;
  • Karmel amoniakalny;
  • Karmel amoniakalny E-150c;

Specyfikacja karmel amoniakalny E-150c do pobrania (*.pdf)


Warto nadmienić, że karmel można zastosować w takich produktach jak: sos sojowy, piwo, powidła, marmolady, sos ostrygowy, napoje alkoholowe, wody smakowe ( cola), marynaty warzywne, oleje, przetwory zbożowe, płatki kukurydziane, ekstrudery, czekolady, galaretki, pasztety, otoczki kiełbas, przemysł mięsny.

img

Aktualności

2015-04-09 Zmiana adresu

INFORMACJA O ZMIANIE ADRESU ODDZIAŁU AROMATY firmy ZEELANDIA Sp. z o.o.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać bieżące informacje na temat nowości i promocji, wpisz swój email.